Tips voor nieuwe leden

 

Shimpaku

Zeeuws-Vlaamse Bonsaivereniging

opgericht oktober 2006

 

Wegwijzer voor nieuwe leden van de club.

 

Ten eerste van harte welkom bij onze club en leuk dat je voor deze hobby hebt gekozen.

Voor velen geldt dat als je eenmaal door het bonsaivirus bent gegrepen dat het je dan moeilijk of nooit meer loslaat. Om het je bij aanvang van de hobby wat makkelijker te maken hebben we een aantal aanbevelingen voor je op een rijtje gezet, zodat je makkelijk aan de slag kan met je hobby, dat je de spullen aanschaft die je echt nodig hebt en dat je vooral niet koopt wat je nog niet nodig hebt.

 

Als eerste is het nodig om een concaaftang en een knobbeltang aan te schaffen.

Daarbij nog een draad kniptang en een fijne, sterke en scherpe snoeischaar(tang)

Een paar rollen draad is ook nodig en wel in de diktes van 1mm, 2mm en 3 mm.

Schaf ook één a twee boeken aan zodat je kan beginnen om de stijlen etc te leren kennen en herkennen en ook de verschillende boomsoorten.Naast de boeken is er ook veel op het internet te vinden.

 

Dan is het natuurlijk vanzelfsprekend dat er één twee of een aantal bonsai bomen worden aangeschaft, het is aan te raden om niet al te dure bomen te kopen en al zeker niet bij aanvang van de hobby.Maar ga in het begin ook a.u.b. niet aan de slag met elke tak die je in een vuilcontainer vind. (in het begin zie je overal een bonsai in, Maar helaas blijkt het vaak een tak te zijn die nooit meer dan een tak zal worden.)

 

Probeer zoveel als mogelijk is om kennis over bonsai te verzamelen door b.v naar verschillende tuincentra te gaan en daar te kijken over tussen de bomen,sparren en dennen iets te vinden is. Ga naar tentoonstellingen en vooral geef je ogen de kost in elk oud bos waar je kan wandelen.

 

Zorg ervoor dat je op de club met vragen komt aan de meer ervaren bonsaiers waar je over hebt nagedacht en stoor niet nodeloos de andere bonsaiers, maar kijk en luister vooral. ( immers we leren van en met elkaar) maar de ervarener bonsaier komt ook om van zijn hobby te genieten.

 

Als laatste nog dit, realiseer goed dat je er bij de aanvang van de hobby er niet aan ontkomt om flink wat geld uit te geven. (ik denk dan al snel aan een 200 euro in het eerste jaar), maar bedenk wat een beginnende voetballer, tennisspeler laat staan een wielertoerist kwijt is als hij of zij met die hobby begint.