Bonsai verzorging in april

 

Shimpaku

Zeeuws-Vlaamse Bonsaivereniging

opgericht oktober 2006

Bonsaiverzorging april

 

April is de verpotperiode voor de koniferen.

Hier starten de lorken met het tonen van jong, nieuw groen. De Pinus sluit de lange rij af.

 

Ondertussen houden we onze bloeiers in de gaten, want die geven nu het beste van zichzelf. Na de bloei is bij hen ook het verpotten aan de orde.

Wacht toch niet tot het laatste bloemetje is gevallen alvorens te verpotten. Een ietwat vluggere verpotting zal de plant sterker laten hernemen.

Beperk ook de vruchtvorming bij fruitbomen.

Teveel vruchten ondermijnen de gezondheid van de plant.

Bij Azalea wordt het begin van zaadvorming bij elk verwelkt bloempje weggenomen. Dit geduldwerkje wordt beloond met een grotere vitaliteit van de plant tijdens het groeiseizoen.

Terug bij de koniferen. Of een konifeer verpot moet worden, hangt af van de graad van doorworteling. Koniferen kunnen best een jaartje langer in hun pot. Jaarlijkse kontrole van de doorworteling is echter een must. Eis voor uw bonsaï het allerbeste. Stel hoge eisen.

Zorg voor een nette pot, verwijder kalkaanslag regelmatig.

Wrijf de pot, na het verpotten, in met wat amandelolie of spuit met wat bladglans.

Dit laatste produkt is veel beter voor de potten dan voor de planten !

 

Zet, bij het verpotten, een pot droog, verpulverd mos in uw buurt en strooi wat mos op het oppervlak. Zorg voor een mooi, zacht aangedrukt en glooiend oppervlak.

Duw rond de potrand met de duim een gietrandje, een gootje in de oppervlakte.

Geef ook de stam eens een beurt. Met een zachte tandenborstel verwijdert men alle alg en vuil. Lauw water met wat zachte zeep erin doen wonderen.

In april start ook het bemesten. Lees alvast het desbetreffende hoofdstuk !

 

Draag zorg voor het begieten. Let erop dat de planten in deze periode ‘s avonds opgedroogd zijn. Beschut tegen overvloedige regenval en slagregens.

Na de verpottingen worden bomen een tijdje gedompeld en beneveld, zoniet spoelt de verse aarde weg.

Eénmaal de hergroei goed op gang is, wordt preventief sproeien een must. Een fungicide en een insecticide preventief gebruikt, besparen veel onheil. Bij het sproeimiddel kan men een uitvloeimiddel toevoegen om een goede verspreiding van het middel over de plant te bevorderen. Een druppeltje afwasmiddel of een scheutje melk zijn heel geschikt.

Last but not least: als er tijd en energie overblijft, gebruik deze dan om uw familieleden, uw omgeving te overtuigen dat deze chaos slechts twee maand duurt, dat er een einde aan verpotten komt en dat alles nadien in zijn normale plooi valt.

Zo niet eindigt uw bonsaï carrière in de eenzaamheid van een kluizenaarsbestaan. ( wat natuurlijk een niet te onderschatten voordeel kan zijn voor de hobby )