Bonsai verzorging in juni

 

Shimpaku

Zeeuws-Vlaamse Bonsaivereniging

opgericht oktober 2006

Bonsaiverzorging juni

 

Juni is op verschillende gebieden de maand van de waarheid.

Bomen die geen teken van leven meer geven, ondanks gespannen lucht in een plastic tunnel, ondanks Superthrive, vitamine B1, ondanks lieve woordjes en het aanroepen van alle plaatselijke heiligen en bonsaïkenners, die mogen we wellicht vergeten.

 

Een eenvoudige, interessante techniek om uw collectie weer op peil te brengen is marcoteren. Begin juni is zeker een ideaal moment.

Acers doen het uitstekend, maar andere soorten doen het ook prima.

Een tip. Zoek eens een knoestige Tamarisktak. Volgend jaar geeft U me een schouderklopje.

 

Waterminnende soorten staan al sinds half mei met hun voeten in het water, mocht het nog niet het geval zijn. Wisteria, Alnus en zeker onze treurwilg zijn echte dronkaards.Ook andere bomen zijn we nu niet zuinig met water op warme dagen. Enkel bij Pinus zijn we zuinig om de naaldverkleining te stimuleren. Zorg wel dat het ganse grondoppervlak goed vochtig wordt.Vaak is er achteraan de stam een plek die vergeten wordt en droog blijft.

Ga dus ook " achter het hoekje " gieten .

Let ook op bij plensbuien. Dikwijls blijft de kluit droog omdat het water langs de bladeren rondom loopt in plaats van op de aarde.

 

Juni is een goede maand om tropische soorten, dus kamerbonsaï, te verpotten. ( Ficus, Carmona, enz...)

De zomerwarmte, die deze planten zo broodnodig hebben, zorgt voor een vlugge hergroei. Geef ze na het verpotten, een beschut plekje ingeval ze buiten staan. Hou ze alleszins uit de zon.

 

Juni is ook de maand van " het keuren ". Een toevallige bezoeker keurt spontaan een boom, zelfs een leek doet het. Die mening, zelfs de meest ondeskundige, is belangrijk omdat ze onze visie en onze interpretatie van de boom in vraag stelt, verstevigt of bijstuurt. Door deze confrontaties krijgen we meer inzicht, vormen we een eigen mening, een persoonlijke stijl.

Een strenge keurder is het fototoestel. En voor foto's is juni de ideale maand.

U zal verrast zijn als U merkt hoe goed men fouten afleest op een foto.