Bemesting voor Bonsai 1

 

Shimpaku

Zeeuws-Vlaamse Bonsaivereniging

opgericht oktober 2006

Bemesting voor Bonsai

 

Voedselbehoefte in de diverse fases van ontwikkeling:

 

Jonge planten hebben, omdat goed groeien noodzakelijk is, vanaf het eerste uitlopen in het voorjaar tot Juni een gelijkmatig en hoog aanbod voedingsstoffen, met een groot aandeel Stikstof (N) nodig (NPK-verhouding van bijvoorbeeld 2:1:1.

 

Daarna wordt bij een gelijkblijvende hoeveelheid meststof het aandeel Stikstof (N) tot minimaal 1:1:1 verlaagd. In Augustus wordt met de laatste hoeveelheid meststof met veel Kalium (K) en een verhouding van 1:2:3 de herfst ingeleid. Bij planten die voor het eerst in een schaal worden gezet, is het net zo

 

Met een zwakke bemesting (NPK 2:1:1 wordt het jaar ingeleid en bij de eerste krachtige groei wordt de hoeveelheid voedingsstoffen verhoogd. Een solitaire oudere plant daarentegen hoeft niet meer zoveel sterke loten te vormen als een jonge plant of een plant in opbouw. Over het algemeen is het zaak nu alleen nog de kleine vertakking te verbeteren. Dit wordt bereikt door tijdig snoeien met de pincet, de voorjaarsuitlopers worden daarmee in een vroeg stadium gestopt en er volgt slechts een geringe groei. De behoefte aan Stikstof is navenant.

 

Deze bonsais krijgen vanaf het begin van de groei in het voorjaar tot Augustus matig voedingsstoffen. Een voedingsstof verhouding van 1:2:3 is hier ideaal.

 

HERFST:

Uit bovenstaande en uit ervaring blijkt, dat vanaf September, het beste organische meststoffen kunnen worden gegeven in vloeibare vorm, en wel om de 2 weken.

 

De beste verhouding is een NPK 0:10:10 (dus geen stikstof (N), om de Bonsai af te harden en voor te bereiden op de winter.Bemesting voor Bonsai