Bemesting voor Bonsai

 

Shimpaku

Zeeuws-Vlaamse Bonsaivereniging

opgericht oktober 2006

Bemesting voor Bonsai

 

 

Fosfaat (P): Heeft een belangrijke taak in der energiehuishouding van de plant. Hoe hoger de hoeveelheid klei in de bonsaigrond is, hoe hoger de hoeveelheid fosfaat in de meststof moet zijn, omdat kleigrond fosfaat bindt, die dan niet meer voor de planten beschikbaar is. Bloei en vruchtvorming worden door veel fosfaat bevorderd.

 

Kalium (K) :Is geen bouwsteen voor planten, maar bevordert de houtontwikkeling en daarmee de winterhardheid. Het vergroot ook de zuigkracht van de wortels, waardoor de plant resistenter wordt tegen droogte. Daarom moeten bonsais die buiten staan in de warme tijd van het jaar vrij veel kalium toegediend krijgen.

 

Magnesium (M): Is een bouwstof voor bladgroen en werkt mee aan enkele belangrijke stofwisseling processen. De magnesium behoefte van naaldbomen is groter dan die van loofbomen.

 

 

Sporenelementen: Zijn voedingsstoffen, die voor de planten van levensbelang zijn, maar die slechts in kleine hoeveelheden nodig zijn. Vaak zitten ze al in de potgrond. Ze moeten echter, wanneer een boom een aantal jaren in dezelfde aarde staat, van tijd tot tijd toegevoegd worden.

 

Voedselbehoefte en voedselopname: In de loop van een jaar is de voedingsbehoefte van een plant heel verschillend. In feite moeten de verschillende voedingsstoffen in de juiste verhouding tot elkaar toegevoegd worden. De behoefte aan voedingsstoffen kan echter al naar gelang van het jaargetijde binnen bepaalde grenzen varieren. De hoeveelheid stikstof (N), fosfaat (P), kalium (K) staat op de verpakking van de meeste meststoffen als NPK waarde aangegeven. Hieruit is de verhouding van de voedingsstoffen tot elkaar en de hoeveelheid voedingsstoffen zelf af te lezen, omdat de afzonderlijke cijfers de percentage van de meststoffen aangeven. Bij een NPK gehalte van bijvoorbeeld 10:5:5 bevat de meststof 10% stikstof (N), 5% fosfaat P) en 5% Kalium (K). Staat er nog een cijfer tussen haakjes achter de NPK waarde, dan is dat het Magnesiumgehalte.