Bonsaistijlen 1

 

Shimpaku

Zeeuws-Vlaamse Bonsaivereniging

opgericht oktober 2006

Woud / groepsbeplanting Bonsai stijl (Yose-ue)

 

De woud-stijl lijkt erg op de multistam-stijl, maar een belangrijk verschil is dat een woud is opgebouwd uit aparte bomen die samen een groep vormen. Je moet dus meerdere bonsai kopen of verzamelen. De dikste en grootste bomen worden meer naar het midden van de, vaak grote maar platte, potten geplaatst. Aan de zijkanten worden de wat kleinere bomen geplant om zo een gezamenlijk bladerdak te creëren.De bomen moeten gevarieerd geplaatst worden, er mogen dus geen drie bomen op een lijn staan. Op deze manier oogt het woud veel natuurlijker.

Shari / drijfhout Bonsai stijl (Sharimiki)

 

Bij bijvoorbeeld Jeneverbessen ontstaan in de loop der tijd soms kale (ontschorste) plekken op de stam. Meestal beginnen deze plekken onderaan bij de wortelstam en lopen ze omhoog terwijl ze geleidelijk smaller worden. De felle zon bleekt deze kale stukken van de stam zodat ze een erg karakteristiek deel van de boom vormen. Bij Bonsai wordt de schors van de stam verwijderd en behandeld met kalkzwavel zodat het bleken sneller gaat, deze techniek heet Shari.

Literati Bonsai stijl (Bunjingi)

 

De Literati vorm is hèt voorbeeld van bomen die moeten vechten voor hun bestaan. In de natuur komen dit soort bomen voor op plekken waar de concurrentie van andere planten zo zwaar is dat de boom alleen kan overleven door boven alle andere bomen uit te steken. De stam loopt in een woeste kronkel naar boven en is verder kaal omdat alleen bovenaan genoeg zonlicht komt.Om Literati Bonsai er nog ruwer uit te laten zien worden takken van hun schors ontdaan (dit heet Jin) of word een stuk van de stam kaal gemaakt (dit heet Shari). De bomen worden vaak in heel kleine, ronde, potten geplant.