Bonsaistijlen 2

 

Shimpaku

Zeeuws-Vlaamse Bonsaivereniging

opgericht oktober 2006

Semi cascade Bonsai stijl (Han-Kengai)

 

De Semi-Cascade stijl is, net als de cascade stijl, in de natuur te vinden op steile rotsen, maar ook langs oevers van rivieren en meren. De stam loopt vaak eerst iets omhoog maar buigt dan af naar beneden, maar zal nooit onder de pot uitkomen. De “top” groeit nog boven de pot maar de overige vertakkingen zitten verder naar beneden.

 

Cascade Bonsai stijl (Kengai)

 

Een boom die in de natuur op een steile wand groeit, kan door diverse factoren, zoals sneeuw of vallende rotsblokken, diep doorbuigen en zo als het ware naar beneden groeien. Bij Bonsai is het vrij moeilijk om naar beneden groeiende bomen gezond te houden, omdat de groeirichting tegen de zwaartekracht ingaat.Cascade Bonsai worden geplant in hoge potten. De stam loopt eerst omhoog maar buigt al snel af naar beneden. De “top” groeit vaak nog boven de pot, maar de overige vertakkingen zitten afwisselend links en rechts aan de naar beneden groeiende, kronkelende stam. Deze vertakkingen moeten horizontaal groeien, om zo een goed evenwichtsbeeld te vormen.

 

Groeiend op een rots Bonsai stijl (Seki-joju)

 

Op rotsachtige bodems zijn bomen genoodzaakt om met hun wortels “op zoek te gaan” naar vruchtbare grond dat zich in spleten en holten heeft verzameld. De wortels liggen dus ontbloot over de rotsen, waardoor ze zich zullen moeten beschermen tegen de zon: er groeit een laag schors om ze heen, zodat ze er uit gaan zien als de stam zelf. Bij de Bonsai stijl groeien de wortels over een steen in een pot, waardoor de verzorging ervan niet verschilt met andere stijlen. De boom die op de rots groeit kan in principe in alle stijlen worden gevormd, maar een rechtopgaande of een bezemstijl oogt minder natuurlijk. Vooral Acers worden voor deze stijl gebruikt.