Bonsaistijlen

 

Shimpaku

Zeeuws-Vlaamse Bonsaivereniging

opgericht oktober 2006

Bezemstijl Bonsai (Hokidachi)

 

De bezemstijl is geschikt voor loofbomen met fijne vertakkingen. De stam is recht en loopt niet door tot de top; hij vertakt op ongeveer 1/3 van de hoogte in alle richtingen. Op deze manier ontstaat een bolvormige kruin, die ook in de winter erg mooi kan zijn.

 

Rechtopgaande Bonsai stijl (Chokkan)

 

De rechtopgaande stijl is een veel voorkomende Bonsai vorm. Ook in de natuur komt deze stijl veel voor, vooral op lichte plekken waar de boom geen concurrentie heeft van andere bomen. In de rechte stam moet een duidelijke verjonging te zien zijn, de stam moet dus onder dikker zijn dan aan de top.

 

Gekronkeld opgaande Bonsai stijl (Moyogi)

 

Ook de kronkelend opgaande stijl (vrije vorm) komt veel voor, zowel bij Bonsai bomen als in de natuur. De stam loopt kronkelend naar boven en bij elke “bocht” groeit een vertakking. In de stam moet een duidelijke verjonging te zien zijn.

 

Windgestriemde Bonsai stijl (Fukinagashi)

 

Ook de windgestriemde stijl is een goed voorbeeld van bomen die moeten vechten voor hun voortbestaan. Alle takken en ook de stam groeien naar één kant, alsof de boom voortdurend door de wind in dezelfde richting wordt geblazen. De takken groeien afwisselend links en rechts aan de stam, maar ze buigen uiteindelijk allemaal naar één richting.