Tokonoma John de Lijser

 

Op de foto van de Tokonoma bij mij thuis kun je zien dat je met simpele middelen een heel eind kunt komen. De Tokonma is te vinden in m`n garage die enigszins is omgebouwd tot studio.De opstelling staat in een kast met schuifdeuren, waarvan het onderste deel dienst doet als schrijfbureau

De achtergrond van de Tokonoma is een bamboe rolgordijn eveneens van een rommelmarkt en is omlijst door reststukken laminaat.Er is wel gezorgd voor een goede verlichting van bovenaf door 3 spots en een TL balkje.

 

Shimpaku

Zeeuws-Vlaamse Bonsaivereniging

opgericht oktober 2006

Tokonoma

 

De opstelling thuis.

 

De Bonsai is een Juniperis Pfisteriana van 50 cm hoog

( met schaal).De boom is ruim 30 jaar oud en getraind als

geleerde stijl met drijfhout.De schaal is gemerkt Japan,

en gekocht bij the abcshop.De tafel is afkomstig uit een Chinese kadoshop, `t winkel Chen, Sluis.

Het accentplantje is een Shohin in training van 13 cm,(op z`n Zeeuws een krûnagel). De tafel van de steen met Shohin is van antiek hardhout.De prent is een bladzijde uit het grote Bonsaiboek vanPeter Chan, en de lijst is afkomstig van een rommelmarkt.

 

De kijksteen is gevonden in Breskens op het strand, en benadrukt de schuine stand van de boom door zijn schuine strepen.

Dezelfde opstelling in de witte kast op de club liet zien dat door verandering van achtergrond dezelfde opstelling totaal anders overkomt.

Daarom is mijn tweede opstelling aangepast door mijn prent en kijksteen te vervangen door een echte scroll en kijksteen in de vorm van een berglandschap. De boom en de tafel zijn wel hetzelfde, maar de boom leunt nu naar binnen.

Deze Tokonoma geeft het gevoel dat de zomer voorbij is en de eerste koele nachten de bergen verhullen in koele nevelen.

John de Lijser.